Gedeputeerde Harold Zoet opent Nationale Buitenlesdag in Gelderland met leerlingen van OBS Da Vinci Arnhem

Gelderland 9 april 2024

Vandaag is de Nationale Buitenlesdag, een initiatief waar IVN Natuureducatie, samen met Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten, leerkrachten oproept om les te geven in de buitenlucht. Zo’n 12.000 leerlingen van 186 basisscholen door heel Gelderland krijgen deze week buitenles, waarbij de nadruk ligt op de herkomst van voedsel.

De feestelijke aftrap vond vanochtend plaats met de opening door Gedeputeerde van de provincie Gelderland Harold Zoet, samen met leerlingen van OBS Da Vinci Arnhem. Samen hebben zij een aardappel (pieper) geplant, aangezien de Buitenlesdag dit jaar in het teken staat van de aardappel.

Harold Zoet benadrukte het belang van deze educatieve initiatieven: “Mooi om te zien dat leerlingen met de buitenlesdag bezig zijn met de natuur en eten. Het is belangrijk dat kinderen leren waar hun voedsel vandaan komt. Zo krijgen ze meer waardering voor het eten op hun bord en voor de agrariërs die zich daar elke dag voor inzetten. De week van de schooltuin is een prachtig initiatief, want met een schooltuin kunnen leerlingen niet alleen de theorie leren, maar het eten met eigen ogen zien groeien. Buiten leren is gezond en leuk!”


Focus op de Aardappel: de Grote Pieperles

De Buitenlesdag valt dit jaar in de Week van de Schooltuin en staat in het teken van herkomst van voedsel. Belangrijk, want uit onderzoek blijkt dat één op de vijf kinderen denkt dat de pieper aan een boom groeit. Om deze kloof in kennis te dichten, hebben IVN en de Alliantie Schooltuinen speciale lesmaterialen samengesteld. De leerlingen van groep 7 en 8 gaan vandaag aan de slag met deze “Grote Pieperles”. Voor OBS Da Vinci is deze dag de kick off van een jaarrond schooltuinprogramma. De school doet sinds dit jaar mee aan het programma van de gemeente, ondersteund door Natuurcentrum Arnhem, dat het mogelijk maakt dat elke school in Arnhem binnen een paar jaar over een schooltuin kan beschikken.

165 scholen in heel Gelderland hebben zich aangemeld om de pieperles te geven tijdens de Nationale Buitenlesdag op 9 april 2024. Het lesmateriaal is te vinden op de website van IVN Natuureducatie en kan ook de rest van het jaar gratis gedownload worden. Elke dag kan immers Buitenlesdag zijn!

 

Week van de Openbare School

22 maart 2024

Deze week is het De Week van de Openbare School. Tijdens deze week laten leerlingen, leerkrachten en schoolleiders zien dat het openbaar onderwijs staat voor gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting. Zo zetten scholen zichzelf in de schijnwerpers met open dagen of inspirerende acties. Op OBS Da Vinci Arnhem hebben we ervoor gekozen om ouders mee te laten doen met verschillende lessen in verschillende groepen. Ouders konden zich inschrijven bij een les die ze interessant leek.  

Wij hebben dit als team als zeer waardevol en inspirerend ervaren. Ouders moesten ook echt deelnemen aan de les. Ze konden onder andere kiezen uit een rekenles, een gymles, een taalles, een les Vreedzaam en een les Lentekriebels. Er was een grote betrokkenheid, waardering en plezier waarneembaar. Voor ons zeker voor herhaling vatbaar! 

We hebben vanuit ouders ook mooie reacties gekregen. 

 

Team OBS Da Vinci Arnhem in de krant

22 september 2022

Donderdag 22 september stond het team van OBS Da Vinci Arnhem in de Arnhemse Koerier.  Samen met kinderen, ouders, bestuursleden en oud-medewerkers vierden zij op 9 september hun 5-jarig bestaan.  Er was een receptie met een DJ, hapjes, drankjes en een photobooth. Uiteraard wilde het team ook samen op de foto!

Lees hier het hele artikel.

Groep 8 van OBS Da Vinci Arnhem in de krant

14 juli 2022

Donderdag 14 juli stond groep 8 van OBS Da Vinci Arnhem in de Arnhemse Koerier.  Zij voerden op maandag 11 juli een minimusical op voor de leerlingen van de Oekraïense school. De leukste liedjes en meest grappige scènes hebben de leerlingen laten zien. Iedere scène werd van tevoren vertaald, zodat alle kinderen van de Oekraïense school het verhaal goed konden volgen. 

Lees hier het hele krantenartikel.

Onoverzichtelijke Krakeling maakt plaats voor compact Kindcentrum Vredenburg

01 juni 2022

ARNHEM - De bouw van het nieuwe Kindcentrum Vredenburg aan de Slochterenweg in Arnhem-Zuid is officieel begonnen. Woensdagochtend verrichte wethouder Bob Roelofs de starthandeling. ,,Een mooie stap naar een breed schoolgebouw”, vindt hij.

Lees hier het hele artikel.

Jaarlijks schoolbezoek CvB

juni 2022

Onze bestuurder, Sylvia Veltmaat kwam samen met Laura Gort OBS Da Vinci Arnhem bezoeken, op 23 juni 2022. Lees hier het mooie verslag van dat bezoek. Ik kan als schoolleider niet anders dan glimmen van trots en blijdschap. Ik voel ook dankbaarheid voor het gegeven dat zichtbaar is waar we met ons team voor staan. Ik sta toch maar mooi op die fijnste school 😁! (Zie ook de post op LinkedIn.)

In het nieuws

november 2021

In de week van 22 november 2021 stond er een stuk in de Gelderlander over het debat over kindermishandeling. Wethouder Roeland van der Zee was hierbij aanwezig en deed hieraan mee. 

Klassengesprek over kindermishandeling
ARNHEM - De Week tegen Kindermishandeling is eind vorige week afgesloten met een klassengesprek in openbare basisschool Da Vinci.

Deze school besteedt aandacht aan het thema, onder meer met een toolbod, die kinderen kan helpen kindermishandeling te herkennen en bespreekbaar te maken. In deze toolbox zitten leesboeken over kindermishandeling en kaartjes met vragen over kinderrechten en informatie over de kindertelefoon. Alles afgestemd op de leeftijd van kinderen van de basisschool. Wethouder Roeland van der Zee deed mee aan het klassengesprek. ‘Kinderen moeten zich veilig kunnen voelen. Thuis , maar ook op school. Ouders denken vaak dat kinderen er weinig van merken, maar niets is minder waar. Kindermishandeling leidt bij kinderen altijd tot langdurige stress en traumaklachten."

Zelf plaatste de wethouder een twitterbericht over zijn bezoek aan onze school.